“נישואין זה עסק קשה בגלל שאתה צריך להתמודד עם רגשות… ועורכי דין.” (ריצ’ארד פריור)
עם הזמן, יותר ויותר זוגות נוטים לערוך הסכם ממון טרם הנישואין או במהלכם. הסכם ממון הוא כלי משפטי חשוב שנועד להסדיר את חלוקת הרכוש והנכסים במקרה של גירושין או פטירה של אחד מהורי הזוג. למרות שהנושא יכול להיחשב “לא רומנטי”, הסכם ממון מגן על זכויות הצדדים ומונע סכסוכים עתידיים ארוכים ומרים. להלן מספר מדריך על ההיבטים המרכזיים בהסכם ממון.
מהו הסכם ממון?
הסכם ממון הוא הסכם משפטי בין בני זוג, לפני או במהלך הנישואין, המסדיר את חלוקת הרכוש והנכסים ביניהם במקרה של גירושין או פטירה, לרוב, של אחד מהוריהם.
מדוע חשוב לערוך הסכם ממון?
הסכם ממון חשוב בעיקרו כדי למנוע סכסוכים משפטיים ארוכים, מכוערים ויקרים מאוד בין בני הזוג במקרה של גירושין. ובנוסף, להבטיח חלוקה הוגנת של הרכוש והנכסים המשותפים בין בני הזוג, בהתאם לרצונם ולהסכמתם בנקודת זמן בה הם חשבו בהיגיון, אכפתיות ובקור רוח. הסכמים אלו נתפסים כ”לא רומנטיים” בעת עריכתם, אולם ערכם וחשיבותם מתגלה ביתר שאת אם וכאשר בני הזוג מחליטים להתגרש.
מה כולל הסכם ממון טיפוסי?
הסכם ממון טיפוסי כולל סעיפים הקובעים את חלוקת הרכוש הקיים והעתידי של כל אחד מבני הזוג ושניהם ביחד, כגון דירה, חסכונות, פנסיה וכדומה. הוא יכול גם לכלול הסדרי מזונות ומשמורת ילדים, בנסיבות המתאימות.
מתי כדאי לערוך הסכם ממון?
מומלץ לערוך הסכם ממון לפני הנישואין, במיוחד אם ישנו חוסר שוויון כלכלי או הוני בין בני הזוג. כלומר, לאחד מבני הזוג יש נכסים רבים, משכורת גבוה יותר או עסק פרטי. אפילו אם אחד מבני הזוג מגיע ממשפחה עמידה יותר, כדאי לערוך הסכם ממון. ואף אם מדובר בנישואים שניים של בני הזוג.
האם ניתן לשנות את הסכם הממון לאחר החתונה?
כן, ניתן לשנות או לבטל את הסכם הממון בהסכמת שני בני הזוג, או לערוך הסכם ממון חדש במהלך הנישואין. אך חשוב לעשות זאת בצורה רשמית ובליווי עורך דין.
לסיכום, הסכם ממון הוא כלי חשוב שמסדיר את חלוקת הרכוש והנכסים של בני זוג במקרה של גירושין או פטירה. הוא יכול למנוע סכסוכים ולהבטיח התייחסות הוגנת לרכוש המשותף בהתאם להסכמות הצדדים. מומלץ להיוועץ בעורך דין מומחה לצורך עריכת הסכם ממון מקיף ומותאם באופן אישי לצרכים ולנסיבות המשפחתיות והכלכליות הספציפיים.